Saturday, April 03, 2010





PREDAVANJE O BOSANSKIM PIRAMIDAMA NA AMSTERDAMSKOM VU UNIVERZITETU


Projekt istraživanja Bosanske doline piramida imao je premijeru i na jednom nizozemskom univerzitetu. Osnivač Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr. Semir Osmanagić gostovao je na VU Univerzitetu u Amsterdamu. Studenti, diplomci, magistri i doktoranti bh. dijaspore („Mladi BiH”) bili su domaćini predavanju. U prisustvu ambasadorice Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj Mirande Sidran Kamišalić, zatim predstavnika nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova, Odjeljenja za Jugoistočnu Evropu, nekoliko konzularnih predstavnika, profesora i studenata VU Univerziteta i predstavnika brojne bh. dijaspore u ovoj zemlji, dr. Osmanagić je održao dvosatno predavanje pred punom dvoranom.

Dvije su teme dominirale: prva o novoj paradigmi koju sobom neumitno donose piramide koje se otkrivaju na pet kontinenata i nestajanju dogmatskog načina razmišljanja o ovom fenomenu; i druga, o značaju otkrića prvih evropskih piramida u Visokom. Brojne potvrde naučnih institucija o vještačkom karakteru piramidalnog kompleksa u Visokom nisu nikoga ostavile ravnodušnim. Postalo je jasno da se i svijet arheologije zauvijek mijenja: on više ne pripada ekskluzivno arheolozima već multidisciplinarnom naučnom pristupu koji kombinuje klasični i moderni satelitski i georadarski naučni instrumentarij.

Jednosatna diskusija koja je slijedila fokusirala se na svrhu piramida te njihov značaj za Bosnu i Hercegovinu kao protivtezu korumpiranoj lokalnoj politici. Osjetio se ponos bh. dijaspore zbog postojanja piramida u BiH, s jedne strane, i razočaranost needuciranošću i nedobronamjernošću jednog dijela bh. kulturnog establišmenta u odnosu prema ovom projektu.

Bilo je i zabluda koje su među holandskim naučnim miljeom širili predstavnici muzejskih institucija iz Sarajeva tvrdnjama da su bh. institucije navodno u zadnjih 30 godina dobro istražile ovo područje s arheološkog i geološkog stanovišta. Ta teza je lako demantirana sistematskim istraživanjima koje već pet godina provodi Fondacije i koja pokazuju da je središnja BiH totalno neistražena, a da u sebi krije dokaze o postojanju drevnih kultura.

Naravno, najava održavanja Međunarodne radne akcije volontera od juna do septembra ove godine, uzrokovala ja i prve prijave iz ove zemlje i najavu dolaska u Visoko. Ovaj kulturni i naučni događaj je sniman s tri kamere (Nizozemska, Belgija, BiH) i predstavnicima pisanih medija (magazin „Quest”, Avaz).

Slijedeće gostovanje dr. Osmanagića na univerzitetu u Nizozemskoj uslijediće već 21. maja 2010. u Eindhovenu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home