Friday, November 06, 2009

"ITALIA UNO" SNIMILA DOKUMENTARAC O BOSANSKIM PIRAMIDAMA

Najgledanija italijanska TV mreža „Mediaset", koja je u vlasništvu premijera Silvia Berlusconija, pokazala je izuzetno zanimanje za projekt istraživanja Bosanske doline piramida. Ekipa televizije „Italia 1" snimila je prvu epizodu ovogodišnje serije „Misteri" u Bosni i Hercegovini.. Riječ je o jednoj od najpopularnijih TV emisija u Italiji koju prati višemilionski auditorij. Dvije su teme koje obrađuje 90-minutna emisija: fenomen Međugorja i otkriće prvih evropskih piramida u Visokom.

Uvodni kadrovi za storiju o pronalasku piramida započinju riječima naratora na Latinskoj ćupriji u Sarajevu: „Na ovom mjestu je, prije stotinu godina, ubistvom nadvojvode Ferdinanda promijenjen tok historije. Ponovo se, s otkrićem piramida u Bosni, mijenja svjetska historija."

Zatim slijedi priča o uzbudljivom arheološkom projektu snimanom na betonskim blokovima Bosanske piramide Sunca, popločanim terasama Bosanske piramide Mjeseca, megalitnim blokovima tumulusa u Vratnici te prahistorijskoj podzemnoj mreži tunela „Ravne".

Domaćin gostima iz Italije je bio osnivač Fondacije dr. Semir Osmanagić koji je obilazak piramida završio riječima:

„Pozivam Italijane da nam dođu u posjetu. Istovremeno, želimo da mladi iz Italije i oni koji su u srcu mladi, zajedno s nama učestvuju u ovom globalno važnom projektu."

Autor scenarija Ade Capone je izjavio nakon snimanja:

„Došli smo s velikim očekivanjima u Visoko. Odavde odlazimo oduševljeni, potpuno uvjereni u postojanje drevnog kompleksa piramida."

„Misteri" će biti emitiran u petak 13. novembra 2009. u prime terminu u 20 sati.

Uočljiv je kontinuitet interesa najvećih svjetskih medija za istraživanja piramida u BiH. Italijanski „Rai due" je prikazao afirmativni dokumentarni film snimljen u Visokom u najgledanijoj emisiji „Voyager". Ove godine se bosanske piramide prikazuju u više od stotinu zemalja svijeta na kanalu Nacionalne geografije. Odluka Fondacije o organiziranju Međunarodne radne akcije volontera „Bosanske piramide 2010." za naredno ljeto privukla je producente „History Channel" i „Discovery" koji su najavili snimanje višesatnog dokumentarca. Fondacija će nastaviti s mijenjanjem imidža BiH nabolje.

Pratite uzbudljive dnevne vijesti iz Bosanske doline piramida na sluzbenoj web stranici Fondacije:
www.piramidasunca.ba

0 Comments:

Post a Comment

<< Home