Sunday, March 12, 2006

FONDACIJA "ARHEOLOŠKI PARK: BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA"

n/r Semira Osmanagića, predsjednika UO Fondacije

Poštanski pretinac 290

71000 Sarajevo


Poštovani gospodine Osmanagiću,


Želim najprije podržati rad Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida sunca" čiji prvi projekat ukazuje na postojanje piramidskog kompleksa na uzvišenju Visočica u Visokom. Ovo istraživanje može rezultirati otkrivanjem kulturno-histijskih blaga Bosne i Hercegovine i time našu državu staviti u centar pažnje evropske i svjetske javnosti. Vaš entuzijazam i nastojanja da naučno-stručnim argumentima potvrdite hipotezu o postojanju piramida u Visočkoj dolini zavređuju svaku pohvalu, podršku i nadu da se nalazite na tragu jednog epohalnog otkrića. To je jedan od načina da svijetu pokažemo koliko je naša država Bosna i Hercegovina kulturno, historijski i prirodno bogata i da sve te prednosti iskoristimo i u turističke svrhe koje bi svima nama trebale donijeti više novca i novih radnih mjesta. Bosanskohercegovačku javnost pozivam da podrži vaše istraživanje i da se ni na koji način ne otežava rad istraživača pred kojima je hrabar ali i ozbiljan zadatak. Od Grada Sarajeva, mene kao gradonačelnice i vjerujem velikog broja naših građana uvijek ćete imati podršku, dok god tragate na naučno utemeljenoj metodologiji.

S poštovanjem,

Semiha Borovac,

gradonačelnica Sarajeva

Friday, March 03, 2006


INTERVJU ZA MAGAZIN DANE, 01.03.2006.

Pitanja: urednik Amer Obradović

Odgovori: Semir Osmanagić

  1. Kada Vam je za oči zapelo brdo Visočica, odnosno otkuda pomisao da bi se tu mogla kriti piramida?

Moja prva posjeta uzvišenju Visočica datira iz aprila 2005. Direktor Zavičajnog muzeja prof. Senad Hodović, zaljubljenik bosanske srednjevjekovne državnosti, me je odveo na vrh uzvišenja. Odatle se pruža sjajan pogled na Visočku dolinu i uzvišenje Plješevicu. Moj prvi pogled na trouglaste strane Plješevice, mada prekrivene šumom, mi je pobudio sumnju da nije riječ o prirodnoj formaciji. Tome sam dodao pravilnu geometriju Visočice. Kada je kompasom ustanovljeno da strane ova dva uzvišenja odgovaraju stranama svijeta za mene više nije bilo sumnje. Takav zaključak je bio logičan nakon iskustva koje sam sticao penjući se na stotine piramide u Srednjoj i Južnoj Americi, otkopanih ili potpuno prekirivenih gustim rastinjem u džunglama.

  1. Na osnovu kojih argumenata ste postavili tezu da se na brdu Visočica krije «Bosanska piramida sunca»?

Hipoteza je postavljena na osnovu dva argumenta: pravilne piramidalne geometrije i poklapanja sa stranama svijeta, sto je tipično za gradnju piramida. Uslijedilo je izvođenje naučnih dokaza. Prvi logičan korak je bio utvrđivanje geološko-sedimentološko-petrografskog sastava tla Visočice u avgustu 2005. Rezultati su upozorili na postojanje desetak anomalija koje su potvrđivale da nije riječ o prirodnoj formaciji. Slijedeća faza, u oktobru-novembru 2005, je, daljnjim geološkim radovima, utvrdila stepenasti dizajn piramide i postojanje monumentalnog prilaznog platoa na zapadnoj strani, što je, takođe, tipično za prilaz piramidama. Nakon toga, vijest je objavljena svijetu, izašla je knjiga «Bosanska piramida Sunca». Uslijedile su dodatne analize koje su nizom naučnih argumenata potvrđivale hipotezu: satelitske fotografije su jasno pokazale da se ovakva geometrija stranica piramide ne može javiti kao prirodna; satelitski radarski snimci koji penetriraju uzvišenje su pokazali postojanje pravolinijskih prolaza unutar piramide; geodetske karte visoke rezolucije su istakle perfektan terasasti oblik kojeg nema kod brda; termalni snimci su pokazali da se Visoica brže hladi od prirodnih struktura što je ukazivalo na postojanje podzemnih prolaza, hodnika, prostorija, poroznog materijala; fluvijalna geomorfologija pokazuje odsustvo drenažnih karakteristika što ponovo potvrđuje da je riječ o kolosalnom vještačkom objektu; satelitski detektor Linalal je utvrdio da su svi unutrašnji uglovi uzvišenja jednaki što moze biti samo slučaj kod građevine; u intervjuima sa mještanima smo ustanovili da su pravilni kameni blokovi i ploče, podzemni prolazi i tuneli, pronalaženi tokom zadnjih decenija. Jednostavno, dokaz za dokazom je potvrđivao ispravnost postavljene hipoteze koja je, evo sada, postala činjenicom.

  1. Je li moguće da je u to doba (u koje Vi smještate piramidu) bila razvijena takva civilizacija da napravi piramidu?

Ono što je izvjesno je da je piramida podignuta najmanje prije 2.500 godina. Naime, pored zapuštenih ostataka srednjevjekovnog grada Visoki na vrhu Visočice, ranije su pronađeni i tragovi rimske osmatračnice i bakarni artefakti koji upozoravaju na Ilire. Međutim, svi su oni locirali svoje kulture na mnogo starijem monumentu, impresivnoj piramidi koja je još u to vrijeme bila prekrivena humusom. Pri vrhu Visočice su se nalazile metalne alke koje se sreću i na drugim mjestima u BiH na sličnoj nadmorskoj visini. Legende u našem narodu govore o alkama za koje su se vezivali veliki brodovi. Jedini mogući događaj koji je privremeno mogao izazvati porast nivoa mora do te visine je otapanje velikih količina leda na kraju zadnjeg Ledenog doba. A tu već idemo 12.000 godina unatrag. Ukoliko pronađemo organski materijal kreatora piramide onda ćemo radiokarbonskom metodom i odrediti njihovu starost. Međutim, dokazi o postojanju razvijenih civilizacija iz perioda prije, 8.000. 12.000 i vise godina, su brojni: od podvodnih gradova između Japana i Tajvana povezanih 500 km kamenim putevima, kineskih piramida, hiljadutonskih kamenih blokova u Balbeku (Libanon) koji su, čak i prema oficijelnoj historiji, stariji od 8.000 godina...

  1. Postoji li veza između Južne Amerike i Bosne?

Bosanska piramida Sunca je stepenasta piramida. Pravilno odrezani kameni blokovi breče su slagani kao cigle, a svaki novi red je pomaknut prema unutra. Na taj način se formira kosina od 25-30 metara, zatim slijedi terasa od 2,5 metra, zatim ponovo kosina i tako do vrha. Na vrhu je pravougaoni plato. Ovaj dizajn je gotovo identičan onom u Meksiku, piramidi Sunca u Teotihuakanu.

  1. Vjerujete li u vanzemljce?

Bilo bi naivno i oholo misliti da nesavršeni homo sapiens polaže ekskluzivno pravo na život u beskrajnom kosmosu. Naš Sunčev sistem je na samoj periferiji galaksije Mliječni put, koja je opet daleko od poznatog centra kosmosa. Naša fizička čula vide i osjećaju u jednom jako limitiranom dijapazonu. Čak je i svijet oko nas mnogo kompleksniji nego što mislimo i kako nas to uči oficijelna nauka. Jednu od svojih knjiga sam posvetio svjedočanstvima iz prve ruke ljudi iz američkog establišmenta (obavještajci, oficiri vojske, pripadnici službi osiguranja) koji su sasvim argumentovano govorili o kontaktima sa «vanzemaljcima» kako ih nazivate.

  1. Zašto u narodnoj tradiciji (niti je bilo koji antički pisac o tome posvjedočio) nije ostalo ništa što bi moglo asocirati na postojanje piramide?

Pisani tragovi sežu unatrag 2.000 godina na bh prostorima. Već tada je ova piramida bila jako stara i prekrivena zemljom i rastinjem. Oralna tradicija nije ostala iz prostog razloga što više nema potomaka autohtonog stanovništva iz Visočke doline.

  1. Vaša teza o piramidi u Visokom potopuno zanemaruje 120 godina arheologije i historije, odnosno njihovog institucionalnog i modernog razvitka, u Bosni i Hercegovini?

Ne. Obrnimo tvrdnju. Moderna arheologija BiH nije bila u stanju prepoznati postojanje ovako kolosalnog monumenta u središnjoj Bosni. Način na koji radi Fondacija «Arheološki park: Bosanska piramida Sunca» je multidisciplinaran. Priključili su nam se geolozi, sedimentolozi, geofizičari, geodete, geomehaničari stijena, petrografi, speleolozi, i, naravno, arheolozi. Kombinujemo klasične arheološke metode sa najmodernijom tehnologijom. Pri tome rezultate svih naših nalaza objavljujemo javno na web stranici: www.piramidasunca.ba. Ovaj geo-arheološki Projekat je otvoren za sve i ovakav način rada je novost na ovim prostorima.

Jeste li upoznati sa radovima bh. arheologa Đure Mazalića i Pave Anđelića?

BH, odnosno jugoslavenski arheolozi XX stoljeća, su odigrali pionirsku ulogu u početnim objašnjenjima prahistorije ovih krajeva. Međutim, nepostojanje današnjeg naučnog instrumentarija je svakako predstavljao nezaobilazan hendikep. Antropološka genetika, nova naučna disciplina, je tek zadnjih sedam godina utvrdila da je inteligentni čovjek u Bosni i Jadranskom bazenu prisutan tačno 27.000 godina. Upotreba karbonskog određivanja starosti je relativno skromnih razmjera u BiH, a dendrokronologije, vrlo precizne metode mjerenja starosti drveća kao građevinskog materijala, je gotovo nepoznata u BiH. Na našim prostorima nema naučnika koji je ovladao naučnom disciplinom biogeometrije. Dodamo li tome čitav spektar satelitskih analiza koje su korištene u dokazivanju prvih evropskih piramida (fotografske, radarske, termalne, detektori linearnih anomalija) postaju jasni limiti koje su arheolozi prošlog stoljeća imali pred sobom. Međutim, nemam sumnje da će se za 50-100 godina nove generacije naučnika, sa ultramodernim tehnologijama, podsmješljivo odnositi prema onome što mi danas znamo i koristimo.

  1. Šta bi za Bosnu i Hercegovinu značilo otkriće piramide Sunca?

Piramida Sunca je naučna činujenica. Ostaje nam da od aprila do oktobra 2006. godine, tokom najvećeg ovogodišnjeg geo-arheoloskog projekta u Evropi, okončamo zadnju fazu naučnog dokazivanja, a to je međunarodna provjerljivost. Nakon što uvjerimo domaće i strane dobronamjerne skeptike da se u središnjoj Bosni nalazi najznačajniji arheološki spomenik kontinenta, preostaje nam da ubrzamo proces ekskavacije, restauracije i trajne zaštite. Slijedi osnivanje prvog evropskog arheološkog parka i otvaranja ove turističke atrakcije svijetu. Logičan dalji scenarij bi bio turizam, razvijena infrastruktura i ekonomija, međunarodni naučni kontakti. Bosna je sićušna na geografskoj mapi, ali će postati gigant na svjetskoj arheološkoj karti.


Srdačan pozdrav,

Semir Osmanagić

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije


DODATAK INTERVJUU ZA MAGAZIN DANE:

JEDANAEST DOKAZA O POSTOJANJU BOSANSKIH PIRAMIDA


Stručnjaci Fondacije «Arheološki park: Bosanska piramida Sunca» su iskoristili nekoliko proteklih mjeseci da nizom naučno argumentovanih dokaza potvrde hipotezu o postojanju kolosalnih piramida u Visočkoj dolini.

1. Preciznim mjerenjima Geodetskog zavoda BiH je utvrđeno da su strane Bosanske piramide Sunca (uzvišenje Visočica) potpuno pravilno orijentisane prema magnetnom sjeveru, odnosno stranama svijeta (sjever-jug, istok-zapad) što je karakteristično za gradnju piramida.

2. Geološko-sedimentološkom analizom na terenu u avgustu i oktobru 2005. godine (kompletna analiza je objavljena na: www.piramidasunca.ba) dobijen je sklop dokaza koji pokazuje stepenasti dizajn piramide, veličinu kamenih blokova koji grade zidove piramide i kamene ploče koji tvore pristupni monumentalni plato piramidi. Piramida Sunca je visoka oko 220 metara što je za trećinu više od Keopsove piramide u Egiptu!

3. Analiza satelitskih snimaka (NASA Landsat, Radarsat, Hyperion, Ikonos) je pokazala pravilnu geometriju uzvišenja Visočica i još četiri druga uzvišenja u Visočkoj dolini. Sva imaju trouglaste strane, stepenasti karakter, terase na vrhu i pravilno su orijentisana prema stranama svijeta. U prirodi se ne javljaju takve pravilne geometrijske formacije. Visina tri glavne piramide je podjednaka i one formiraju jednakostranični trougao.

4. Inicijalna analiza radarskih snimaka (Radarsat) koji penetriraju kroz zemljani sloj koji prekriva piramidu Sunca pokazali su postojanje pravolinijskih prolaza/hodnika unutar Visočice – piramide Sunca.

5. Analiza satelitskih termalnih snimaka (satelit Aster) potvrdila je da se ukupno pet uzvišenja u Bosanskoj dolini piramida ne hladi brzinom očekivanom od prirodnih brda, već da pokazuju izrazite karakteristike hlađenja za vještačke strukure koje sadrže porozni građevni materijal, prolaze, prostorije, tunele i slično. Ova analiza je potvrdila nalaze satelitskih snimaka za ukupno pet objekata koji su pokazali pravilnu piramidalnu geometriju i orijentisanost prema stranama svijeta.

6. Kazivanja mještana koji su u proteklih nekoliko decenija kopali temelje za svoje kuće daju nove dokaze o postojanju pravilnih kamenih blokova breče, obrađenim pločama pješćara, zatrpanim "rupama" odnosno sekcijama tunela.

7. Kompleks podzemnih tunela: Ravne-Visočica-Plješevica-Krstac pokazuje da je i Bosanska dolina piramida ispresijecana mrežom tunela koji povezuju sve piramide slično kao i piramidalni kompleksi u Egiptu i Meksiku.

8. Fluvijalna geomorfologija, odnosno odsustvo drenažnih karakteristika na trouglastim stranama Visočice, pokazuje da nije riječ o prirodnoj formaciji već kolosalnom vještačkom objektu.

9. Zabilježeno je "odzvanjanje" Visočice prilikom granatiranja tokom zadnjeg rata, što je svojstveno vještačkim strukturama sa tunelima, prolazima i prostorijama.

10. Pravilne "terase" na geodetskoj mapi visoke rezolucije potvrđuju stepenasti dizajn piramide Sunca.

11. Automatski satelitski detektor linearnih anomalija LINANAL je procijenio da postoji identičan unutrašnji ugao od cca 45 stepeni na sve četiri strane piramide što potpuno isključuje mogućnost prirodne formacije, a potvrđuje da je ljudska ruka izgradila ovu piramidu!

Od sredine aprila do kraja oktobra ove godine će se nastaviti istraživanja na terenu uz učešće većeg broja arheologa, geologa, geofizičara, sedimentologa, speleologa, geodeta i ekipa za ekskavacije.


Poštanski Pretinac br. 290

71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

Telefon: (+387 33) 556 841

Fax : (+387 33) 556 842

e-mail: info@piramidasunca.ba

www.piramidasunca.ba

ID porezni broj

4201075610009

Donatorski račun kod:

Raiffeisen Bank dd Sarajevo

Bosna i Hercegovina

R.br. 533711000–520000642 KM

R.br. 533712000–520000642 EUR

R.br. 533713000–520000642 USD

Acc.No. 161 000 000 000 0011

SWIFT: RZBABA2S