Saturday, November 14, 2009





Ucesnici Globalnog poslovnog foruma u Maleziji



O BOSANSKIM PIRAMIDAMA NA GLOBALNOM POSLOVNOM FORUMU U MALEZIJI POSVECENOM BiH
U Maleziji je upravo završen Globalni poslovni forum posvećen Bosni i Hercegovini. Zajedničkom sesijom su predsjedavali član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i bivši malezijski premijer i najugledniji azijski državnik Tun dr. Mahatir Muhamed. Sjednici su prisustvovali i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, rektor Univerziteta u Sarajevu dr. Faruk Čaklovica i drugi.

Brojnim malezijskim i bh. privrednicima, političarima i medijima obratio se i osnivač Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" dr. Semir Osmanagić koji je, između ostalog, istakao:

„Prošle su tri ipo godine otkako sam imao privilegiju da u Bosanskoj dolini piramida ugostim Njegovu ekselenciju Tuna dr. Mahatira. U međuvremenu, iza nas je više od 200.000 radnih sati na arheološkim iskopavanjima, naučnim analizama, radiokarbonskim datiranjima, održavanje Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskim piramidama i izdavanje kapitalnog Zbornika radova s Konferencije. Sve ove aktivnosti su nam pomogle da definiramo pet dalekosežnih zaključaka:

Postojanje prvih evropskih piramida i to, od svih zemalja, baš u Bosni i Hercegovini
Bosanske piramide su najveće na svijetu
Bosanske piramide su, najvjerovatnije, najstarije piramide na svijetu
Na Bosanskoj piramidi Sunca su pronađeni najstariji betonski blokovi
Ispod bosanskih piramida postoji najveća mreža podzemnih prolaza ispod piramida na svijetu
Ovi zaključci traže potpuno novo re-definiranje evropske i svjetske povijesti.
Vrijeme je došlo da iz Bosne i Hercegovine u svijet idu pozitivne vijesti.

Malezijskoj javnosti upućujem četiri poruke:
- Prvo, očekujem da će se filantropisti iz Malezije i regije i dalje uključivati u podršku ovom najvećem svjetskom arheološkom projektu;
- Drugo, pozivam malezijske biznismene da ulažu u turističku infrastrukturu Bosne i Hercegovine;
- Treće, želim da malezijski turoperatori i turističke agencije dovode u većem broju turiste iz Malezije u posjetu BiH i Bosanskoj dolini piramida;
- I, četvrto, pozivam malezijske studente i one koji se u srcu osjećaju mladi, da zajedno s mladima iz čitavog svijeta, učestvuju u Međunarodnoj radnoj akciji volontera „Bosanske piramide 2010" slijedećeg ljeta u Visokom."

Nakon obraćanja dr. Semir Osmanagić je uručio dr. Mahatir Muhamedu primjerak Zbornika radova s Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida.
--------------------------------------------------------------------------------
Pratite uzbudljive dnevne vijesti iz Bosanske doline piramida na sluzbenoj web stranici Fondacije:
www.piramidasunca.ba

Friday, November 06, 2009

"ITALIA UNO" SNIMILA DOKUMENTARAC O BOSANSKIM PIRAMIDAMA

Najgledanija italijanska TV mreža „Mediaset", koja je u vlasništvu premijera Silvia Berlusconija, pokazala je izuzetno zanimanje za projekt istraživanja Bosanske doline piramida. Ekipa televizije „Italia 1" snimila je prvu epizodu ovogodišnje serije „Misteri" u Bosni i Hercegovini.. Riječ je o jednoj od najpopularnijih TV emisija u Italiji koju prati višemilionski auditorij. Dvije su teme koje obrađuje 90-minutna emisija: fenomen Međugorja i otkriće prvih evropskih piramida u Visokom.

Uvodni kadrovi za storiju o pronalasku piramida započinju riječima naratora na Latinskoj ćupriji u Sarajevu: „Na ovom mjestu je, prije stotinu godina, ubistvom nadvojvode Ferdinanda promijenjen tok historije. Ponovo se, s otkrićem piramida u Bosni, mijenja svjetska historija."

Zatim slijedi priča o uzbudljivom arheološkom projektu snimanom na betonskim blokovima Bosanske piramide Sunca, popločanim terasama Bosanske piramide Mjeseca, megalitnim blokovima tumulusa u Vratnici te prahistorijskoj podzemnoj mreži tunela „Ravne".

Domaćin gostima iz Italije je bio osnivač Fondacije dr. Semir Osmanagić koji je obilazak piramida završio riječima:

„Pozivam Italijane da nam dođu u posjetu. Istovremeno, želimo da mladi iz Italije i oni koji su u srcu mladi, zajedno s nama učestvuju u ovom globalno važnom projektu."

Autor scenarija Ade Capone je izjavio nakon snimanja:

„Došli smo s velikim očekivanjima u Visoko. Odavde odlazimo oduševljeni, potpuno uvjereni u postojanje drevnog kompleksa piramida."

„Misteri" će biti emitiran u petak 13. novembra 2009. u prime terminu u 20 sati.

Uočljiv je kontinuitet interesa najvećih svjetskih medija za istraživanja piramida u BiH. Italijanski „Rai due" je prikazao afirmativni dokumentarni film snimljen u Visokom u najgledanijoj emisiji „Voyager". Ove godine se bosanske piramide prikazuju u više od stotinu zemalja svijeta na kanalu Nacionalne geografije. Odluka Fondacije o organiziranju Međunarodne radne akcije volontera „Bosanske piramide 2010." za naredno ljeto privukla je producente „History Channel" i „Discovery" koji su najavili snimanje višesatnog dokumentarca. Fondacija će nastaviti s mijenjanjem imidža BiH nabolje.

Pratite uzbudljive dnevne vijesti iz Bosanske doline piramida na sluzbenoj web stranici Fondacije:
www.piramidasunca.ba