Sunday, May 17, 2009

UTVRĐENA STAROST PODZEMNOG LABIRINTA ISPOD PIRAMIDA U VISOKOM

Jedna od vodećih svjetskih laboratorija za radiokarbonsko utvrđivanje starosti sa Instituta za fiziku Silesijanskog tehnološkog univerziteta iz Gliwica (Poljska), analizirala je uzorke stalaktita i stalagmita iz podzemnog tunelskog kompleksa „Ravne" iz Visokog.

Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" je otkrila 2005. da se ispod piramida u Visokom nalazi podzemna mreža sa desetinama bočnih prolaza. Nekoliko stotina metara tunelskog pravca koji vodi ka Bosanskoj piramidi Sunca je očišćeno i podgrađeno za posjete turista. U bočnim prolazima su otkriveni stalaktiti i stalagmiti čiji su uzorci poslani na analizu u poljski laboratorij.

Stalagmit se formirao u kolapsiranom dijelu tavanice tunela što znači da je starost tunela daleko veća od starosti stalagmita.

Prof. Dr. Anna Pazdur je potpisala izvještaj laboratorije u Poljskoj u kome se ističe da je starost stalagmita 5080 godina (+/- 75 godina). Na ovaj način tunelski kompleks u Visokom daleko premašuje po starosti ostale kulture na tlu BiH iz prošlosti: i srednjevjekovnu bosansku državu (800 godina), i antički Rim (2000 godina), antičku Grčku (2500 godina), Ilirska plemena (2800 godina) i Butmirsku kulturu (4600 godina).

Starost od preko pet hiljada godina je minimalna starost tunela; datum gradnje ovog inžinjerskog kompleksa još nije utvrđen. Fondacija nastavlja sa multidisciplinarnim naučnim pristupom u obradi ovog arheološkog nalazišta.

Kompletan izvjestaj na linku:

http://www.piramidasunca.ba/ba/index.php/utvrdjena-starost-podzemnog-labirinta-ispod-piramida-u-visokom.html