Wednesday, February 11, 2009



PROFESOR DAVIDOVITS SE UKLJUCUJE U PROJEKT ISTRAZIVANJA BOSANSKIH PIRAMIDA

Cuveni francuski hemicar i direktor Instituta za geopolimere prof.dr. Joseph Davidovits aktivno se ukljucuje u projekt istrazivanja bosanskih piramida.

U svom pismu osnivacu Fondacije „Arheoloski park: Bosanska piramida Sunca" Semiru Osmanagicu profesor Davidovits izrazava svoje „zadovoljstvo analizama koje su izvrsene na Institutu „Kemal Kapetanovic" Univerziteta iz Zenice na celu s profesorom Muhamedom Pasicem u kome se dokazuje betonski karakter blokova na Bosanskoj piramidi Sunca."

Davidovits kaze da ove analize „potvrdjuju i njegove prve utiske analize uzoraka" iz Visokog. On je bio „iznenadjen prisustvom dzepova kalcinirane gline", koja nastaje grijanjem na umjerenim temperaturama izmedju 500-750 stepeni.

Ovaj materijal, pod nazivom metakaolin se koristi u modernoj geopolimerskoj tehnologiji za proizvodnju betona, ciji je izumitelj upravo Davidovits. Najbolji rimski cement otprije 2.000 godina je nastajao mijesanjem metakaolina ("testa" na latinskom) s krecnjakom ("opus signinum") i od njega su gradjeni Koloseum i Panteon.

Ovaj naucnik je izazvao dosta kontroverzi kada je sredinom 1970-ih ustvrdio da je Keopsova piramida gradjena od izljevanih (betonskih) blokova. Tu svoju tezu je eksperimentalnim putem potvrdio pocetkom 1990-ih i danas saradjuje s vodecim svjetskim naucnim institucijama.

-------------------------------
www.piramidasunca.ba

Sunday, February 01, 2009

INICIJATIVA ZA ORGANIZACIJU MEDJUNARODNE KONFERENCIJE
O EVROPSKIM PIRAMIDAMA

U etnografskom muzeju "Piramide Guimara" na Tenerifima (Kanarsko Otočje, Španija) pokrenuta je inicijativa za organiziranje Prve međunarodne konferencije o evropskim piramidama.

Naučni direktor Muzeja posvećenog piramidama („Piramides de Guimar") na ovom španskom otoku David Ortiz ugostio je autora knjige "Novo doba piramida" ("New Pyramid Age") Philipa Coppensa i osnivača Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semira Osmanagića.

Konstatovano je da postoji potreba daljnje afirmacije piramida s evropskog tla poput piramida na otoku Tenerife i piramida iz Visokog te skretanje pažnje javnosti na drevne piramidalne strukture u Italiji, Grčkoj, Francuskoj, Ukrajini i drugim zemljama Evrope.

Stoga je zaključeno da se uputi poziv zainteresovanim organizacijama i pojedincima da se 22.-24. januara 2010. okupe u Guimaru kako bi prezentirali naučne i stručne radove koji će doprinjeti razvoju globalnih studija o piramidama.

Tokom boravka na otoku Tenerife Osmanagić je održao dvije javne prezentacije o Bosankoj dolini piramida i arheološkom turizmu u BiH i to na Univerzitetu La Laguna te u turističkom središtu Los Christianos.

Pratite uzbudljive dnevne vijesti iz Bosanske doline piramida
na sluzbenoj web stranici Fondacije:
www.piramidasunca.ba